Sum na srcu      

Zdravlje, pravilna ishrana, recepti...

Moderatori: misaxtr, Darkman, Hari, stolegrom, zuba88, srdjoni, sveta344, Ciklo

Re: Sum na srcu

Postod Ivan_xcv u Čet Jul 26, 2012 11:00 am

Ma bolje ekonomiju, buducnost je u njoj... :mrgreen:
A jel si nekada ranije osetio bol u predelu grudi kad vozis? Mene recimo nekada (jednom u dve-tri nedelje) strecne kao malo oko srca, vise u predelu grudi, ali nista specijalno... Javi kad odradis test opterecenja kakvi su rezultati...

g1_011.jpg
g1_011.jpg (25.73 KB) Pogledano 510 puta

Evo eha... to je najbolji pregled srca za sve mane i bolesti
Korisnikov avatar
Ivan_xcv
4

Pridružio se:
Uto Apr 10, 2012 1:13 pm

Postod Bane2 u Čet Jul 26, 2012 1:24 pm

E pa radio sam to, eho ili ultra zvuk. Obavezno cu javiti. Ja ponekad kad udisem na usta osetim da me probode desno plucno krilo, prvo sam pomislio srce pa reko konju srce je na levoj strani grudnog kosa. #-o Kad sve zavrsim javljam kakvi su rezultati.
Bane2
3

Pridružio se:
Ned Sep 12, 2010 7:00 pm

Postod chegi u Ned Avg 05, 2012 8:14 am

Evo jedno iskustvo sa moje strane, i kao pacijenta "sa sumom na srcu" i kao lekara u struci. Sum na srcu je samo pratilac nekoliko srcanih mana, od kojih se neke lake,neke ozbiljne, neke su prolazne a neke stalne. Dakle samo sum na srcu nije dijagnoza, vec ono sto uzrokuje sum. To moze biti neki defekt u zidu koji povezuje srcane pretkomore ili komore (to su uglavnom urodjene mane) ili defekt u zatvaranju otvora izmedju komora i pretkomora (problem sa "listicima" koji zatvaraju otvore) i ovi defetki su uglavnom steceni (zbog raznoraznih boljki koje mogu da ih ostete ili od neadekvatnih napora itd). Sum moze biti funkcionalnog porekla (sto ce reci, postoji sum ali ne postoji nikakvo ostecenje srcanog misica) i organskog (ostecenje srca uzrokuje pojavu suma). Uglavnom, tek kada posle svih testova dobijes definitivnu dijagnozu od cega potice taj sum, tada mozes da dobijes i adekvatni savet, i to samo od specijaliste kardiologa koji te prati i koji pregleda rezultate svih tih testova. Da udarim malo vedriji ton, verujem da je kod tebe u pitanju funkcionani sum nastao kao rezultat neadekvatnih napora ili neke skoro prelezane boljke i da ces sa lepim rezultatima na testu opterecenja bez problema nastaviti punom parom da se bavis sportom, ali ipak ne cini nista na svoju ruku bez konsultacije sa kardiologom, cak i sa vise njih ako zelis (ovde podrzavam penzionerski pristup sa gomilom rezultata ispod miske dok obilaze nekoliko lekara za misljenje).

PS
kao klincu otkrili su mi sum na srcu koji je poticao od ASD, u pitanju je bila prolazna mana zbog koje nisam smeo da se bavim fizickom aktivnoscu sve do puberterta, tada je mana nestala i sum se povukao, od tada se aktivno bavim mnogobrojnim sportovima bez ikakvih problema.
chegi
1

Pridružio se:
Uto Jul 17, 2012 9:42 pm

Postod Bane2 u Sre Avg 08, 2012 3:02 pm

Neki su rekli da im javim kakvi su rezultati sa testa opterecenja. Doktor je kad sam zavrsio sa trcanjem rekao: 'je li bre, sto si ti uopste dolazio?'. Sve je u redu, mogu da nastavim sa voznjom po starom, naravno ono normlano da se ne preforsiram, da nadjem svoj tempo i td. Izdrzao sam svih 8 nivoa trcanja koliko ih je bilo, nije bilo tegoba i td. Tako da sad idem da pedalam. :mrgreen: Pozdrav ljudi.
Bane2
3

Pridružio se:
Ned Sep 12, 2010 7:00 pm

Postod Ivan_xcv u Pet Avg 10, 2012 12:30 pm

Super vest! :D Vazno je da si zdrav i da mozes da motas... samo tako nastavi... :mrgreen:
Korisnikov avatar
Ivan_xcv
4

Pridružio se:
Uto Apr 10, 2012 1:13 pm

Prethodni

Povratak na Zdravlje i Ishrana