povoljni biciklovi iz uvoza?      

šta da kupim, za koji bajk da se odlučim, na šta da obratim pažnju, ... ?

Moderatori: misaxtr, Darkman, Hari, stolegrom, zuba88, srdjoni, sveta344

Re: povoljni biciklovi iz uvoza?

Postod pri3rak u Pon Avg 06, 2012 11:26 am

brko83 je napisao:posle predjenih 10-15000 km sve osim xtr-a je za djubre,msm moze to da tera ali nije to to javljaju se kojekakvi problemi.Sad kako je nama Srbima i nemacko govno dobro mi to kupujemo i teramo.

Pazi 10-15kkm je gotovo duplo menja od predvidjenog i normalnog zivotnog veka sasvim prosecne opreme, a kamoli slx-a. Kod nas u okviru te kilometraze crkava svasta jer ljudi naseg podneblja cesto imaju freestyle do nikakav odnos prema odrzavanju te iste opreme, a i oprema kupljena nova ovde je cesto proizvodni skart zavaljan za nominalnu cenu nove kvalitetne opreme.

sveta344 je napisao:Zavisi ko i kako vozi?
300.000 auto puta je kao 50.000 u gradu,mozda cak i manje,ali da ne preterujem.
Dakle nije kilometraza reper po kome treba gledati,vec uslovi eksploatacije.

Kako se vozi je bitnije od gde. Auto koji si na otvorenom stalno ganjao na visokim obrtajima kupljen nov novcijat danas, bez problem ce da produva i na 50kkm ... Na zalost danas npr nije neko cudo videti govanjtze od k9k motora sa 40kkm na dusi zrelog za generalku...
Slika
Korisnikov avatar
pri3rak
5

Pridružio se:
Uto Jul 21, 2009 1:24 am

Postod brko83 u Pon Avg 06, 2012 12:42 pm

@pri3rak

Jedno je nominalni vek trajanja koji je shimano izneo malo kao reklamu a malo odokativno izmereno.

Primera radi shimano za zadnju nablu rm-30 propisuje optimalni radni vek 10000 km-oce ali virsla....

Gledajuci slx koji je pozajmio tehnologiju xt-a a kvalitet izrade deore-a da bi bio pristupacan i zanimljiv sirokim narodnim masama sledi ovo....

Taj pogon kao i gotovo ni jedan drugi ne moze trajati vise od 15000 km.
Zadnji menjac koji fabricki dolazi sa luftom u rolnicama koje su izradjene u jako losem kvalitetu+dosta velikom upotrebom celika u izradi i dosta jadnom farbom nece izdrzati vise od 15000 km.

Nable unutra nista kvalitetnije nisu od deore sto i sama cena govori-sa originalnim konusima ne preko 15000km.

Prednji menjac inace jako lepo dizajnirana i upakovana gomila plastike i pleka mozda je i najtanji u slx porodici....

Sve u svemu kad bih kupio nov slx bajk bio bih miran 3 godine sto kod kupovine 800 evra viper sl nije nikako rentabilno resenje...

Nego hvala bogu zivimo u Srbiji!
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!
brko83
5

Pridružio se:
Ned Feb 13, 2011 3:28 pm

Postod atomic u Pon Avg 06, 2012 12:44 pm

Ima kod nas čovek, penzioner, kupio drumski bicikl sa komplet Dure-ace opremom još 2003 godine i do sada je prešao preko 100.000 km. Osim guma, lanca i zadnjih zuba nije ništa menjano i sve radi kao novo (naravno, kuglice u nablama su menjane, ali konusi ne). Doduše, ima samo neznatnog lufta u ležajevima srednjeg pogona. Ni pakne nije menjao, a imaju još mesa. :D
Slika
Korisnikov avatar
atomic
4

Pridružio se:
Pon Maj 17, 2010 1:59 pm

Postod brko83 u Pon Avg 06, 2012 1:07 pm

Joj sto bi voleo da vidim taj pogon od 100000 km a i konuse+naravno gumice...

Salu na stranu stari shimano stx-dx-lx-xt i naravno xtr su bili uradjeni neverovatno kvalitetno da bih smeo da se opkladim da to moze da radi 30 godina u kontinuitetu.

Medjutim,munem videli kosooki da se ne isplati pa poceli da izbacuju dosta losiji kvalitet naravno sa vrhunskim inovacijama i performansama....

brko83
5

Pridružio se:

Postod pri3rak u Pon Avg 06, 2012 1:36 pm

brko83 je napisao:Jedno je nominalni vek trajanja koji je shimano izneo malo kao reklamu a malo odokativno izmereno.

Nije samo nominalni.Ta oprema stvarno toliko i traje ako se prema njoj ophodis kako treba.

brko83 je napisao:Primera radi shimano za zadnju nablu rm-30 propisuje optimalni radni vek 10000 km-oce ali virsla....

Bez problema ce izdrzati 10000km, sa jednom sam sastavio sasvim sigurno vise od toga, i dan danas radi na drugom biciklu. Fora kod low end shimana je da kada su nove budu popustene jer dodju pretegnute. (sto ima neko suvislo&nebulozno zvanicno objasnjenje kojim zastupnici shimana truju raju) Isto tako bitno je povremeno ocistiti tu nablu jer prasina lako prodire u nu, i na svako krckanje brzo reagovati.

brko83 je napisao:Zadnji menjac koji fabricki dolazi sa luftom u rolnicama koje su izradjene u jako losem kvalitetu+dosta velikom upotrebom celika u izradi i dosta jadnom farbom nece izdrzati vise od 15000 km.

Svaki menjac ima neki minimalan luft u kavezu i to je sasvim normalno. Luft u rolnicama, tj. gornjoj je feature a ne propust. Namerno je napravljen da komenzuje nepreciznosti u sistemu. Tog lufta se mozes osloboditi ako stanjis hilznu oko koje se vrti.
Slika
Korisnikov avatar
pri3rak
5

Pridružio se:

Postod brko83 u Pon Avg 06, 2012 2:53 pm

Moje iskustvo sa rm 30 u roku od 22 meseca 5 podmazivanja,inicijalno podesena kod vrh majstora i podmazana--otisla bogu na istinu na 9000 km...Oni kazu da bez prčkanja po njoj moze 10000,znaci stavi i teraj a ja kazem virsla...

Nema svaki menjac luft u kavezu pogledaj xtr napravljen je precizno kao šubler...

Nisam mislio na aksijalno pomeranje u gornjoj rolnici nego na luft-uporedi sa xt-xtr (sealed ball bearing)...

Sve u svemu dovoljno(i vise od toga) znas o komponentama shimana tako da vrlo dobro znas o cemu pricam...

brko83
5

Pridružio se:

Postod pri3rak u Pon Avg 06, 2012 2:59 pm

brko83 je napisao:Moje iskustvo sa rm 30 u roku od 22 meseca 5 podmazivanja,inicijalno podesena kod vrh majstora i podmazana--otisla bogu na istinu na 9000 km...Oni kazu da bez prčkanja po njoj moze 10000,znaci stavi i teraj a ja kazem virsla...

Razlicita iskustva jesu moguca. Mene je izdrzao preko 10kkm, uz naravno otvaranja ciscenja itd, i dan danas radi, ali ga ganja laksi vozac.

brko83 je napisao:Nema svaki menjac luft u kavezu pogledaj xtr napravljen je precizno kao šubler...

Ima svaki ukljucujuci i njega.Samo je pitanje koliko si u stanju da ga "napipas". Da je utegnutiji od jeftinih ne dovodim u pitanje.

brko83 je napisao:Nisam mislio na aksijalno pomeranje u gornjoj rolnici nego na luft-uporedi sa xt-xtr (sealed ball bearing).

Mislio sam da pricamo o slx-u :) To sto kazes jeste tako, ali resenja su prilicno razlicita i to je ok.Ono kol'ko para tolko glazbe :)
Slika
Korisnikov avatar
pri3rak
5

Pridružio se:

Postod brko83 u Pon Avg 06, 2012 3:07 pm

Pa ono i šubler ima lufta (teorjiski)samo ako si u mogucstvu da ga vidis...

Pa pricamo o slx-u tj moderno upakovanom menjacu sa highend resenjima koji je u principu golo govno i ako ga ja vozim...

Zato i polovni bicikli iz uvoza sa njim dolaze jeftino dok je sa boljom opremom druga prica...

Mada ja sam i dalje siguran da tacno znas o cemu pricam (mozda cak i bolje nego ja )Al dosadno,vrucina pa volis da se kuckamo preko foruma

brko83
5

Pridružio se:

Postod dule0911 u Pet Avg 10, 2012 12:32 am

A eto meni konusi na rm-30 jedva 3000km izdrzali. Mozda je zbog te fabricke pretegnutosti, ali realno to i nije toliko bitno - cinjenica je da su loseg kvaliteta. Tako da su vasi primerci odlicni.
Pritom nisam nesto previse tezak (85kg) niti urnisem bajs na offroadu, 90-95% voznje je asfalt.
Slika

2012: 4210km
Korisnikov avatar
dule0911
5

Pridružio se:
Sub Mar 17, 2012 10:53 pm

Postod pri3rak u Pet Avg 10, 2012 1:08 am

dule0911 je napisao:A eto meni konusi na rm-30 jedva 3000km izdrzali. Mozda je zbog te fabricke pretegnutosti, ali realno to i nije toliko bitno - cinjenica je da su loseg kvaliteta.

Zavisi.Ukoliko su i tvoji stgli kao i vecina drugih onda su bili mrtvosani ohoho pre 3kkm, a da nisi primetio. Kada je sve podeseno kako valja, po mom iskustvu fercera bez problema, i kvalitet nije upitan pogotovu kada se vidi cena. E sad velike serije nose promenljiv kvalitet tako da sve je moguce.
Slika
Korisnikov avatar
pri3rak
5

Pridružio se:

Postod dule0911 u Pet Avg 10, 2012 12:41 pm

pri3rak je napisao:Ukoliko su i tvoji stgli kao i vecina drugih onda su bili mrtvosani ohoho pre 3kkm, a da nisi primetio.

Ovo je cinjenica, jer ja nista neobicno nisam primetio u voznji, tek kad je majstor skinuo video sam da su losi. A sigurno su stigli pretegnuti, u to ne sumnjam sad.
Slika

2012: 4210km
Korisnikov avatar
dule0911
5

Pridružio se:
Sub Mar 17, 2012 10:53 pm

Postod brko83 u Pet Avg 10, 2012 12:46 pm

Moja je podmazana i stegnuta pravilna sprega i podmazivana jos dosta puta redovno pa opet ne vredi---Krs od nable.

brko83
5

Pridružio se:

Prethodni

Povratak na Pomoć pri kupovini