Zamena osovine - nov bicikl      

Majstore nešto škripi.

Moderatori: misaxtr, Darkman, Hari, stolegrom, zuba88, srdjoni, sveta344

Zamena osovine - nov bicikl

Postod KlingKlang u Uto Jun 26, 2012 3:58 pm

Problem je sličan kao i ovde: viewtopic.php?f=3&t=6379

Pre neki dan sam kupio nov Capriolo Monitor i dok sam stavljao naslanjac na zadnju osovinu primetio sam problem.

Zadnja vila (trougao) je bio prilicno nategnut. Da bi točak bio iole centriran, tj. prolazio paknove, osovina je bila stegnuta tako da ne sedi potpuno u vili s jedne strane.
Glava, sa sve njenim šrafovima, je dugačka ~131mm, a vila ima očekivani razmak ~136mm. Kada stavim dve podloške ukupne širine 5mm na stranu suprotnu od prenosa sve odlično leže u ram i točak je prilično centriran čak i kada osovina maksimalno "legne" u vilu na obe strane. Problem je što onda osovina ne viri dovoljno iz vile.

Ja ne vidim drugo rešenje osim da se zameni osovina za dužu i umesto priručnih podloški stavi odgovarajuć deo. Mislim da bi to rešilo sve probleme: ram ne bi bio nategnut bez potrebe, osovina bi lepo nasedala u njega, točak bi bio centriran, a čak bi mogao malo da se nategne natrag. Trenutno je, fabrčki, natezanjem žbica navučen na stranu prenosa.

TL;DR

Laik sam, ovo mi ja prva bicikla posle 20 godina i sve što "znam" pokupio sam ovih dana po netu. Između ostalog i da ALU ram ne treba kriviti i držati pod stresom bez potrebe. Mislim da je ~5mm lufta između glave i vile previše za nov bicikl sa ALU ramom. Za vilu mogu samo da predpostavim da je rađena za 135mm, a specifikaciju glave sam našao na netu i jeste 135mm, ne ~131mm koliko je sad. Najlakše bi bilo odneti bicikl u radnju i pozvati se na garanciju, ali nešto nemam poverenja da se neko ne odluči da to brzo reši krivljenjem (čitaj: lomljenjem) rama, a verovatno bi i trajalo previše. Već sam bio u glavnom servisu u BG i tamo čovek nije bio baš rad da menja fabrički deo, pa me uputio na "glavniji" servis u Bačkoj Topoli. Čovek odatle se preko telefona složio samnom, ali u BG servisu nemaju dužu osovinu, koja bi po mojim proračunima trebalo da je standardna 175mm, jer je sada spoljašnja strana vile, sa ubačenim podloškama, ~150mm. Ostavio sam mu broj da me zove kad stigne.

Pa rek'o da pitam i vas, da li se slažete? Ili cenite da sam noob i da bezveze cimam ljude? :D
KlingKlang
1

Pridružio se:
Uto Jun 26, 2012 3:14 pm

Re: Zamena osovine - nov bicikl

Postod Dusan011 u Uto Jun 26, 2012 7:36 pm

U pravu ste, u taj ram ide osovina duzine 175mm, sada je na vama izbor da li da osovinu zamenite o svom trosku kod nekog ko ima deo i nije u obavezi da servisira vas bicikl u garantnom roku i na kraju kazete sebi "sad sam kupio Capriolo i nikad vise" ili da im dosadjujete dok se ne smiluju i zamene vam osovinu za odgovarajucu. Izgleda da je u tu celu seriju Monitor-a ugradjena kraca osovina valjda sa modela Eclipse, ovo je vec treci bicikl koji sam video da ima kracu osovinu. Bas zasluzuju da ih prozovemo preko foruma da im makar malo smanjimo prodaju.
Dusan011
5

Pridružio se:
Sre Mar 23, 2011 4:23 am

Postod KlingKlang u Sre Jun 27, 2012 1:24 am

Slobodno na "ti", nisam bas toliko mator. Tu prethodnu biciklu sam imao sa 12 god. :D

UF, sad mi je lakse! Znas kad ne vladas materijom, pa ti sve glupo da insistiras, kol'ko god bio ubedjen da znas u cemu je problem...

Ali sad me muce jos dve stvari:

1) Da li da insistiram na zameni cele glave/tocka, ako se vec u onom drugom tredu prica da su te pojedinacne osovine krs?
2) Brine me da se ram nije ostetio od ovakvog setup-a. Jos nisam natenane i pouzdano izmerio kanap metodom ali izgleda da ima nekog odstupanja. Rastojanja su otprilike [prednja cev]66cm[srednja cev]40cm[zadnji drop]. S jedne strane je kanap<->srednja cev 3,7cm, a s druge 4,2cm. Kolika bi bila tolerancija za ram ove kategorije? Ili: kada bolje izmerim sta je maksimum preko koga se vise ne smaram sa osovinama, nego lepo vratim ceo bicikl...
KlingKlang
1

Pridružio se:

Postod Dusan011 u Sre Jun 27, 2012 1:59 am

Duzni su da ti zamene tu kratku osovinu za onu od 175mm, i pravilno postave podloske sa jedne i druge strane glave da tocak bude u sredini zadnje viljuske, to je desetak minuta posla. Ako nisu u stanju to da urade onda novi bicikl, mada kako stvari stoje cela ta serija monitora je falicna. Sto se rama tice mislim da je tako napravljen jos u fabrici, da su bolje uradjeni bili bi skuplji.
Dusan011
5

Pridružio se:
Sre Mar 23, 2011 4:23 am

Postod KlingKlang u Sre Jun 27, 2012 2:46 am

Dusan011 je napisao:Sto se rama tice mislim da je tako napravljen jos u fabrici, da su bolje uradjeni bili bi skuplji.
Slažem se da je to moguće, čak i verovatno, ali me kopka da li su svi takvi, ili samo moj. Zato što je vožen tako nakaradno namešten...

BTW, hvala puno za savete i ohrabrivanje. :)
KlingKlang
1

Pridružio se:

Postod KlingKlang u Sre Jun 27, 2012 3:41 pm

Mini update: merio sam danas osovinu i ram na Capriolo Blade modelu i na njemu je sve kako treba, iako po specifikaciji (i provereno) koristi istu glavu. Samo je spacer na glavi, sa neprenosne strane, očigledno duži...
Mislim da su sve činjenice tu i ako se u toku sutrašnjeg dana sve ne reši moraću da ga vratim.

Jel ima neko predlog za alternativu? :) Kod Monitora mi se svidela "gradska" geometrija, ne dopadaju mi se specijalno MTB varijante sa uličnim gumama...
KlingKlang
1

Pridružio se:

Postod KlingKlang u Sre Jun 27, 2012 5:43 pm

Update 2: S čovekom iz Bačke Topole sam se dogovorio da pošalje drugu glavu sa kasetom. Gledajući katalog nadam se da je mislio na ove linkovane...
Čini mi se da je to najbolje resenje. U smislu potrebnog posla oduzima se menjanje osovine, a dodaje šniranje tocka. Koji je ionako morao biti centriran, tako da računam da je lakše i brže za sve uključene. Nije jeftinije (tj. nije besplatno), ali ne smeta mi posto mi je ionako falilo to malo brzine sa zupčanikom od 12 zubaca koji trenutno nemam na prenosu, a plaši me ta priča sa krš osovinama.

Tako da... računam do petka da se sve reši, na ovaj ili onaj način, a svakako javljam rezultate.
KlingKlang
1

Pridružio se:

Postod bant013 u Čet Jun 28, 2012 1:22 am

Teško da će ta kaseta ići na tu nablu, kaseta sa linka je na navijanje.
Dakle ta dva dela nisu kompatibilni. :wink:
"I've had enough, I've seen enough, I've had it all, I'm giving up I won the race, I broke the cup, I drank it all, I spit it up" (R.E.M)

*KUPUJEM GIRVIN VECTOR ILI NOLEEN SUSPENZIJU
Korisnikov avatar
bant013
5

Pridružio se:
Čet Sep 18, 2008 2:10 am

Postod Gadjan u Čet Jun 28, 2012 12:23 pm

Možda (verovatno) je pogrešna slika. Piše da je kasetna a i 12-32 a na slici je račna 14-34. Ako je stvarno 12t najmanji onda je sigurno kaseta, u suprotnom bi onaj kolega što traži po forumima račnu sa manje od 13t bio presretan :)
Korisnikov avatar
Gadjan
5

Pridružio se:
Sre Avg 26, 2009 10:36 pm

Postod KlingKlang u Pet Jun 29, 2012 4:46 pm

Uz "malo" ubeđivanja vratio sam bicikl. Osećam se odgovornim da pomenem da mi se čini da su svi umešani bili voljni da pomognu, ali da su paralisani nekakvom administracijom, organizacijom poslovnih jedinica, aranžmanima sa vlasnicima franšiznih radnji...
Daleko od toga da je celo iskustvo onakvo kakvo ja očekujem kao kupac od velike firme, but you can't argue with results. :D
KlingKlang
1

Pridružio se:

Povratak na Servis